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Dish

후다닥 잡채 만들기

by applenamu 2024. 3. 7.

잡채 좋아하는 아이 위해 자주 만들다 보니 

각종 야채, 고기, 시금치 버물버물 하고 만드는 것이 살짝 스트레스 받더라고요. 시간도 많이 걸리고.

요리는 하는 사람이 즐거워요. 자주 하게 되고 맛있어지는 거잖아요. 

그래서 간단히 후다닥 할 수 있는 방법을 찾게 됬어요. 

 

우선 두 세 시간 전에 잡채를 물에 담궈두세요. 

(아침에 잡채하실 분들은 가끔 자기 전에 물에 담가 놓기도 하는데 오랫동안 물에 담가놓아도 불지 않아요.)

 

팬에 슬라이스로 자른 피망, 양파, 표고버섯 혹은 목이버섯(물에 십분 가량 불려주세요.) 등 을 올리브오일 혹은 식물성 기름에 볶아주세요. 

이 때 살짝 소금 간 하셔도 돼요. 

 

익힌 채소를 후라이팬에서 꺼낸 뒤 팬 위에 미리 간장, 참기름, 올리고당, 후추, 마늘 넣고 재운 고기를 넣고 

볶아주세요. (ziplock에 고기를 넣고 양념을 한꺼번에 담아 버무리면 손에 양념 안 무치고 조리하기 쉬워요.)

전 홀푸드에서 stir beef 혹은 skirt steak 잘라 사용해요. 맛도 가격도 개인 취향이 있으니 둘 다 해 보시고 마음에 드시는 쪽으로~

 

고기가 다 익었으면 고기를 꺼내고 팬에 미리 불려둔 당면을 넣고 볶아주세요. 당면에 약간의 간장과 올리고당을 넣고 간해주세요.

이 때 눌러붙지 않게 중불에서 볶아주시면 2-3분이면 당면이 익어요. 

 

자, 이제 모두 완성된 채소, 고기, 당면을 한 데 넣고 버무린 뒤에 간을 보세요.

설탕을 별로 안 좋아하는 저는 그래도 아이들이 먹어야 하니 심심하면 굴 소스를 한 숟가락 정도 추가해줘요.

마지막에 깨소금을 더 하면 쉽고 빠른 잡채 완성이예요. 

 

이 글을 쓰고 있자니 갑자기 잡채가 하고 싶어지네요. 

잡채는 외국인 친구들도 좋아하더라고요. Potluck할 때도 인기있는 메뉴예요.

여러분도 맛있는 잡채해서 드세요. 

 

 

 

 

Here's a easy recipe for Japchae:

Ingredients:

  • 200g Korean sweet potato starch noodles (also known as glass noodles or dangmyeon)
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 1 onion, thinly sliced
  • 2-3 cloves garlic, minced
  • 1 carrot, julienned
  • 1 red bell pepper, julienned
  • 1 bell pepper, julienned
  • 4-5 fresh shiitake mushrooms, slice
  • 2 tablespoons soy sauce
  • 1 tablespoon sesame oil
  • 1 tablespoon sugar or 2 corn syrup
  • Salt and pepper to taste
  • Toasted sesame seeds for garnish

Instructions:

  1. Cook the sweet potato starch noodles according to the package instructions. Usually, you'll need to soak them in hot water for about 6-8 minutes until they are soft but still slightly chewy. Drain the noodles and rinse them under cold water to stop the cooking process. Set aside.
  2. Heat 1 tablespoon of vegetable oil in a large skillet or wok over medium-high heat. Add the sliced onions and minced garlic and stir-fry until fragrant and the onions are translucent, about 2-3 minutes.
  3. Add the julienned carrots, bell peppers, and shiitake mushrooms to the skillet. Stir-fry for another 3-4 minutes until the vegetables are tender-crisp.
  4. Add the cooked glass noodles to the skillet along with the soy sauce, sesame oil, and sugar. Toss everything together until the noodles are well coated with the sauce and the vegetables are evenly distributed. Season with salt and pepper to taste.
  5. Toss everything together for another minute to combine.
  6. Remove the Japchae from the heat and transfer it to a serving platter. Garnish with toasted sesame seeds before serving.

Enjoy your homemade Japchae! 

 
 

 

 

 

 

 

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